
Wersje kompatybilne
Wołowina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z frytkami z batatów i sosem majonezowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos majonezowy
- 200 g oleju o neutralnym smaku np. słonecznikowego lub rzepakowego
-
5
łodyżek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
lub 5 łodyżek trybuli, świeżej tylko liście - 50 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
- 1 jajko
- ½ - 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta cukru
-
100
g śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie)
lub 100 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
Wołowina sous-vide i frytki z batatów
- 600 g polędwicy wołowej
- 2 łyżki masła
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1400 - 1600 g wody (patrz wskazówka)
- 800 - 1000 g batatów (patrz wskazówka)
- olej do natłuszczenia blachy i smażenia
- sól do oprószenia
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
- papryka słodka, mielona do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 708.8 kcal / 2967.3 kJ
- Białko
- 36 g
- Tłuszcz
- 40.3 g
- Węglowodany
- 54.5 g
- Błonnik
- 7.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.8 g
- Sód
- 779 mg