
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma, papieru do pieczenia i bułeczek
- 430 g wody
- 40 g mleka
- 5 g cukru
- 10 g soli
- 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
-
400
g mąki pszennej chlebowej (typ 750), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
lub 400 g mąki manitoba, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu - 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 1 łyżeczka octu, do Mycia Wstępnego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- sól gruboziarnista, do posypania bułeczek
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 523 kJ / 125 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 20.8 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 305 mg
Alternatywne przepisy
Bułki śniadaniowe
1 godz. 40 min
Rumienienie wołowiny z cebulą
15 min
Słodkie weneckie bułki maślane
2 godz.
Ciasto na pizzę na odrobinie drożdży
23 godz. 10 min
Rustykalny chleb z oliwkami, figami i orzechami
2 godz. 20 min
Deska masła
10 min
Ciasto na pizzę na zakwasie
19 godz. 15 min
Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami
12 godz. 30 min
Czarny makaron
1 godz.
Bawarskie bułki preclowe (Panini di Heidi)
4 godz. 30 min
Chlebek kukurydziany (Sopa Paraguaya)
1 godz.
Chipsy z obierek warzywnych i serowe kulki
1 godz. 40 min