Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma, papieru do pieczenia i bułeczek
- 430 g wody
- 40 g mleka
- 5 g cukru
- 10 g soli
- 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
-
400
g mąki pszennej chlebowej (typ 750), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
lub 400 g mąki manitoba, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu - 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 1 łyżeczka octu, do Mycia Wstępnego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- sól gruboziarnista, do posypania bułeczek
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 523 kJ / 125 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 20.8 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 305 mg
Alternatywne przepisy
Lody zabajone
9h 15min
Placuszki z salsefii
1h
Zupa krem (bisque) z przegrzebkami, crostini z rozmarynem i cytrynową oliwą
5h 10min
Smażone bułki chińskie
2h 30min
Czarny makaron
1h
Crème fraîche
16u. 10min
Bagietki
15 Std.
Pizza w stylu chicagowskim (Chicago deep dish pizza)
1h 35 min.
Orkiszowa pizza z szynką długodojrzewającą
35 min
Bułki orkiszowe
23h 40min
Pizza 4 sery
2h 15min
Ciasto na pizzę na odrobinie drożdży
23 godz. 10 min