Słodkie weneckie bułki maślane
TM6 TM5

Słodkie weneckie bułki maślane

4.3 (340 ocen)

Składniki

  • 100 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży, pokruszonych
    lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 75 - 100 g cukru
  • 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka (w tym 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułek)
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczkę soli
  • cukier perlisty lub cukier kryształowy gruboziarnisty, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
833.4 kJ / 198.8 kcal
Białko
4.7 g
Węglowodany
29.1 g
Tłuszcz
6.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy