Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g mleka
-
25
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 75 - 100 g cukru
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka (w tym 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułek)
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczkę soli
- cukier perlisty lub cukier kryształowy gruboziarnisty, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 833.4 kJ / 198.8 kcal
- Białko
- 4.7 g
- Węglowodany
- 29.1 g
- Tłuszcz
- 6.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Drożdżowe bułeczki z za'atarem
1 Std. 30 Min
Drożdżowy chlebek oliwny (Pompes à l'huile)
3 Std.
Słodkie maślane rogale
2 godz. 10 min
Bułeczki drożdżowe z groszkami czekolady i piankami marshmallow
2 Std. 30 Min
Kakaowe bułeczki gotowane na parze (Mantou)
3 Std.
Bułeczki mleczno-maślane
2 Std. 55 Min
Zakręcone bułeczki piknikowe
50 Min
Bułki maślane
1 godz. 25 min
Szybkie bułeczki na proszku do pieczenia
30min
Mleczne bułeczki z żurawiną
3h 5min
Bułeczki śniadaniowe
1h 45min
Drożdżówki z jabłkami
2 godz. 35 min