Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g mleka
-
25
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 75 - 100 g cukru
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka (w tym 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułek)
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczkę soli
- cukier perlisty lub cukier kryształowy gruboziarnisty, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 833.4 kJ / 198.8 kcal
- Białko
- 4.7 g
- Węglowodany
- 29.1 g
- Tłuszcz
- 6.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Świderki z makiem
2h 10min
Bułeczki mleczne z czekoladą
2h 30 min.
Słodkie maślane rogale
2h 10min
Bawarskie bułki preclowe (Panini di Heidi)
4h 30 min.
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2 Std. 15 Min
Bułki śniadaniowe
1 Std. 40 Min
Bułeczki śniadaniowe
1 Std. 45 Min
Bułeczki drożdżowe z groszkami czekolady i piankami marshmallow
2h 30 min.
Bułki maślane
1 Std. 25 Min
Bułeczki mleczno-maślane
2h 55min
Mleczne bułeczki z żurawiną
3h 5min