Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło, ilość do natłuszczenia formy
- 260 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
- 200 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 120 g oleju słonecznikowego
- 120 g likieru jajecznego, w temp. pokojowej (patrz wskazówka)
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder, ilość do oprószenia babki
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1250.1 kJ / 298.6 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 38.5 g
- Tłuszcz
- 13.2 g
- Błonnik
- 0.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Babka orzechowa
1 Std.
Babka marmurkowa
2sa 10 dk
Babka muślinowa z polewą kakaową
2sa 10 dk
Muffinki z likierem jajecznym
45 Min
Rogaliki orzechowo-waniliowe
1 Std. 40 Min
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1 Std. 40 Min
Babka "Trójniak"
1 Std. 35 Min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Babka makowa
1 Std. 20 Min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2sa 5 dk
Likier jajeczny
15 Min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2 Std. 30 Min