
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Blaty bezowe
- 400 g cukru pudru
- 8 białek
- 1 szczypta soli
- 2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Krem budyniowy
- 500 g mleka, w temp. pokojowej
- 5 żółtek (z jajek rozm. M)
- 120 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 50 g mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 80 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau®
Sos malinowy
-
500
g malin, świeżych
lub 500 g malin, mrożonych, uprzednio rozmrożonych - 50 - 100 g cukru
- migdały, w płatkach
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2351 kJ / 561.5 kcal
- Białko
- 7.8 g
- Węglowodany
- 80.5 g
- Tłuszcz
- 22.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.6 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Sód
- 99.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15 Min
Malinowa chmurka
12h 5min
Tort Marysieńka
9 godz. 30 min
Biszkopt
1h 50min
Tort bezowy z owocami
5 godz. 25 min
Kremówki (Napoleonki)
6 godz. 30 min
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6hod. 10min
Tort orzechowo-makowy
4h 30min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8 godz.
Wuzetka (W-Z)
9h 20min
Kakaowa rolada z kremem śmietanowym i owocami
4 godz. 20 min
Babeczki z kremem budyniowym i owocami (Papavero)
2h 50min