Tort bezowy z kremem budyniowym i sosem malinowym
TM6 TM5

Tort bezowy z kremem budyniowym i sosem malinowym

4.3 (73 oceny)

Składniki

Blaty bezowe

  • 400 g cukru pudru
  • 8 białek
  • 1 szczypta soli
  • 2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Krem budyniowy

  • 500 g mleka, w temp. pokojowej
  • 5 żółtek (z jajek rozm. M)
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 80 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau®

Sos malinowy

  • 500 g malin, świeżych
    lub 500 g malin, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 50 - 100 g cukru
  • migdały, w płatkach

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2351 kJ / 561.5 kcal
Białko
7.8 g
Węglowodany
80.5 g
Tłuszcz
22.1 g
Tłuszcz nasycony
12.6 g
Błonnik
3.8 g
Sód
99.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 74 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy