Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Budyń do kremu
- 500 g mleka, w temp. pokojowej
- 5 żółtek
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 55 g mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
Blaty bezowe
- 8 białek (ok. 250 g)
- 350 g cukru
- 1 szczypta soli
- 2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczkę białego octu winnego
Krem budyniowy
- 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 120 g cukru pudru
- 30 - 40 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau®
Sos malinowy
- 50 - 100 g cukru
-
500
g malin, świeżych
lub 500 g malin, mrożonych, uprzednio rozmrożonych - migdały, w płatkach, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2097.3 kJ / 501.3 kcal
- Białko
- 6.4 g
- Węglowodany
- 71.9 g
- Tłuszcz
- 20.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 12 g
- Błonnik
- 3.4 g
- Sód
- 82.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Biszkopt
1h 50min
Biszkopt kakaowy
4h
Zielony tort biszkoptowy (green ombre naked cake)
3h
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15min
Wilgotny biszkopt z olejem
4h
Tort orzechowo-makowy
4h 30min
Biszkopt czekoladowy
4h
Babeczki z kremem budyniowym i owocami (Papavero)
2h 50min
Anielskie ciasto (angel cake) z kremem waniliowym i truskawkami
2h 30min
Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)
7h 55min
Crème pâtissière
2 godz. 35 min
Millefeuille z kremem waniliowym
5h