Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Babeczki
- 140 g białek (4 białka, z jajek rozm. L)
- 1 szczypta soli
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
- 140 g cukru pudru
- 140 g mąki pszennej
- 80 g maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy
- 250 g mleka, w temp. pokojowej
- 3 żółtka
- 30 - 50 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 30 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 25 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau®
- brzoskwinie, połówki, z puszki, pokrojone w plastry, do dekoracji
- truskawki, świeże, pokrojone w plastry, do dekoracji
- borówki, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1366.7 kJ / 326.4 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 27.9 g
- Tłuszcz
- 20.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.1 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Sód
- 201.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Crème pâtissière
2h 35min
Millefeuille z kremem waniliowym
5h
Blondie z frużeliną i owocami jagodowymi
1h 40min
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15 min
Tort bezowy z kremem budyniowym i sosem malinowym
4h 40min
Ptysie
2h 15min
Zielony tort biszkoptowy (green ombre naked cake)
3h
Biszkopt czekoladowy
4 godz.
Kruche babeczki z owocami
1h
Wilgotny biszkopt z olejem
4 godz.
Biszkopt kakaowy
4 godz.
Biszkopt
1h 50min