
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 770 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 230 g cukru
- 1 szczypta soli
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 jajko
- 230 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- ¾ łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 220 g mleka
- olej, do natłuszczenia miski
-
200 - 250
g sera mascarpone
lub 200 - 250 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1300 kJ / 310 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 40 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Błonnik
- 1.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik wiedeński
9 Std. 45 Min
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1hod. 30min
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
1hod. 10min
Kruche ciasto z wiśniami
1u. 20min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1sa 15 dk
Sernik na zimno z galaretką i morelami
8 Std.
Clafoutis z rabarbarem
50min
Czeskie knedle na parze
1sa 15 dk
Tarta z ricottą i rabarbarem
1hod. 45min
Ciasto orzechowe
1h 40min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2hod. 15min