Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 770 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 230 g cukru
- 1 szczypta soli
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 jajko
- 230 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- ¾ łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 220 g mleka
- olej, do natłuszczenia miski
-
200 - 250
g sera mascarpone
lub 200 - 250 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1300 kJ / 310 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 40 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Błonnik
- 1.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rożki francuskie z serem
7h 40min
Deser biszkoptowy z budyniem i śmietaną (Zuccotto)
26 Std. 25 Min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 godz. 15 min
Ciasto muffinowe z truskawkami i migdałową kruszonką
1 Std.
Rosyjskie puszyste faworki (Taratuszki)
40 Min
Sernik na biszkoptowym spodzie
2h 50min
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1h 15min
Babka piaskowa sezamowa
1 Std.
Ciasto z jabłkami
1 Std. 20 Min
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami
2 godz. 30 min
Kruche ciasto z wiśniami
1 Std. 20 Min
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1 Std. 30 Min