![Ciasto z kruszonką Ciasto z kruszonką](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/648AC41C-D330-4B4D-B157-E26B3EAEE544/Derivates/69557ca0-9f3d-40e8-bc36-3fb55b9afcb6.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 770 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 230 g cukru
- 1 szczypta soli
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 jajko
- 230 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- ¾ łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 220 g mleka
- olej do natłuszczenia miski
-
200 - 250
g sera mascarpone
lub 200 - 250 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 310 kcal / 1300 kJ
- Białko
- 5 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Węglowodany
- 40 g
- Błonnik
- 1.6 g