
Wersje kompatybilne
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Przygotowanie śliwek
- 600 g śliwek
Zapiekanka z ziemniaków i dyni
- masło, do natłuszczenia, plus opcjonalnie 4-5 cienkich plastrów do obłożenia zapiekanki
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w 2 mm plastry
- 300 g miąższu dyni Hokkaido, pokrojonej w 2 mm plastry, a następnie na 4-5 cm kawałki (patrz wariant)
-
100
g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
lub 100 g sera cheddar, pokrojonego na kawałki - 2 ząbki czosnku
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 80 g mleka
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Pulpety z sosem śmietanowym
- ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka, pszenna, np. kajzerka, lekko czerstwa, pokrojona na kawałki
- 160 g cebuli, przekrojonej na pół
- 200 g pieczarek, przekrojonych na pół
- 500 g mięsa wołowego, mielonego, podzielonego na kawałki
- 1 łyżka musztardy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- woda, do zwilżenia dłoni
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 300 g bulionu wołowego, płynnego (patrz wskazówka)
Kruszonka do ciasta
- 65 g masy marcepanowej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 65 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 szczypta soli
Ciasto ze śliwkami
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wykończenie
- 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 25 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka musztardy
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 5041.6 kJ / 1205 kcal
- Białko
- 36.3 g
- Węglowodany
- 101.5 g
- Tłuszcz
- 74.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 39.4 g
- Błonnik
- 7.2 g
- Sód
- 1366 mg
Alternatywne przepisy
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
1 godz. 15 min
Potrawka z kurczaka (Étouffée)
45 min
Galette z kurczakiem dla całej rodziny
1 godz. 55 min
Wieprzowina z pieczarkami w sosie własnym i surówka z kalafiora
45 min
Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką
55 min
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką z marchewki i kiszonych ogórków
50 min
Gnocchi z kurczakiem w sosie pomidorowym
20 min
Klopsiki z indyka i boczku; Młode ziemniaki; Duszona młoda kapusta
45 min
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym
1 godz. 40 min
Kurczak w sosie paprykowym z ryżem; Twarożek z morelami
1 godz.
Kremowy gulasz cielęcy z ziemniakami; Serniczki na parze z gotowanymi jabłkami
1 godz. 20 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM5)
1 godz. 40 min