Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Curry blend
- 30 g coriander seeds
- 30 g cumin seeds
- 2 tbsp fennel seeds
- 40 g long grain rice
- 10 cardamom pods
- 5 whole cloves
- 2 sprigs fresh curry leaves, leaves only
- 1 cinnamon quill
Red beef curry
- 6 cardamom pods
- 1 cinnamon quill
- 1 tsp ground fenugreek
- 12 whole cloves
- 1 tsp black peppercorns
- 1 brown onion (approx. 180 g), cut into halves
- 4 garlic cloves
- 20 g fresh ginger, peeled
- 1 stalk fresh lemongrass, white part only
- 2 fresh long red chillies, deseeded if preferred, cut into pieces
- 1 tsp ground turmeric
- 12 fresh curry leaves
- 6 pandan leaves, tied into knots
- 50 g olive oil
- 400 g canned chopped tomatoes
- 1000 g gravy beef, cut into pieces (3 cm)
- 400 g canned coconut cream
- 2 tsp salt
- 2 tbsp vinegar
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3368.2 kJ / 802 kcal
- Białko
- 56.8 g
- Węglowodany
- 11.1 g
- Tłuszcz
- 58.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 29.4 g
- Błonnik
- 6.6 g
- Sód
- 1337 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1 Std. 10 Min
Chicken tikka masala with saffron rice
4h 40min
Lamb saag
1h 30 min
Madras curry powder
15min
Coconut lamb curry
2 godz.
Beef madras
1h 30 min
Lamb dhansak
25u. 45min
Pork vindaloo
2h 20min
Rogan josh
1 Std. 35 Min
Bhuna gosht
1h 20 min
Kuruma iraichchi with coconut roti
1h 40 min
Murgh makhani (Butter chicken)
1h 15min