Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Masala paste
- 1 tbsp coconut oil
- 50 g fresh coconut flesh (see Tips)
- 1 tbsp coriander seeds
- 2 - 4 dried chillies (Kashmiri chillies or long red chillies)
- ½ tsp fennel seeds
- 4 whole cloves
- 1 tsp salt
- 10 fresh curry leaves
- 1 tsp ground cinnamon
Lamb
- 1 tbsp coconut oil
- 2 brown onions, cut into halves
- 1 tbsp ginger paste (see Tips)
- 1 tbsp garlic paste (see Tips)
- ½ tsp ground turmeric
- 1 tbsp Kashmiri chilli powder
- 1 tbsp ground coriander
- 1 fresh tomato (approx. 80 g), cut into quarters
- 1 tsp salt
- 800 g boneless lamb shoulder, cut into pieces (approx. 3-4 cm) (see Tips)
- 150 g coconut milk
- 250 g potatoes, cut into pieces (2 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2999.3 kJ / 714 kcal
- Białko
- 56.4 g
- Węglowodany
- 15.2 g
- Tłuszcz
- 45.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 24 g
- Błonnik
- 11.7 g
- Sód
- 1470.9 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1 Std. 10 Min
Beef rendang
1h 55min
Thai green chicken curry
30 min
Lamb saag
1h 30 min
Lamb korma
4h
Sri Lankan red beef curry
1h 40 min
Beef madras
1h 30 min
Pork vindaloo
2h 20min
Rogan josh
1 Std. 35 Min
Chicken korma
45 min
Kuruma iraichchi with coconut roti
1h 40 min
Murgh makhani (Butter chicken)
1h 15min