Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 - 3 fresh long green chillies, trimmed and cut into halves, deseeded if preferred
- 240 g fresh baby spinach leaves
- 10 sprigs fresh coriander, leaves and stalks
- 40 g ghee (see Tips)
- 1 tsp fenugreek seeds
- 400 g brown onion, cut into quarters
- 2 tbsp garlic paste (see Tips)
- 1 tbsp ginger paste (see Tips)
- 1 tbsp ground cumin
- 1 tbsp ground coriander
- 1 tbsp garam masala (see Tips)
- 1 tsp Kashmiri chilli powder
- 300 g canned chopped tomatoes
- 800 g boneless lamb shoulder, cut into cubes (3 cm)
- 1 tsp salt, to taste
- ½ tsp ground black pepper, to taste
- 1 lime, juice only
- 2 - 3 tbsp natural yoghurt
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2349.8 kJ / 559.3 kcal
- Białko
- 32.5 g
- Węglowodany
- 8.5 g
- Tłuszcz
- 43.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.4 g
- Błonnik
- 8.4 g
- Sód
- 606.8 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1h 10min
Lamb korma
4 godz.
Sri Lankan red beef curry
1h 40min
Beef madras
1h 30min
Pork vindaloo
2h 20min
Thai red chicken curry
30 min
Rogan josh
1h 35min
Chicken korma
45 min
Bhuna gosht
1 godz. 20 min
Kuruma iraichchi with coconut roti
1h 40min
Tandoori paste
5 min
Murgh makhani (Butter chicken)
1 godz. 15 min