Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 brown onions (approx. 300 g), cut into halves
- 4 cm piece fresh ginger, peeled
- 3 garlic cloves
- 2 tsp ground coriander
- 1 tsp ground cumin
- ½ tsp ground cardamom
- 1 tsp sea salt, plus extra to taste
- 1 tsp dried chilli flakes
- 1000 g boneless lamb shoulder, cut into cubes (3-4 cm)
- 30 g ghee or olive oil
- 60 g tomato paste
- 1 tsp garam masala
- 150 g natural yoghurt, plus extra to serve
- cooked rice, to serve
- fresh coriander, leaves only, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3304 kJ / 787 kcal
- Białko
- 36 g
- Węglowodany
- 58 g
- Tłuszcz
- 45 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.8 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 573.1 mg
Alternatywne przepisy
Quick massaman beef curry
40 Min
Chicken tikka masala
1 Std. 10 Min
Thai green chicken curry
30 min
Beef and potato massaman curry
2 Std. 10 Min
Lamb saag
1h 30 min
Coconut lamb curry
2 godz.
Beef madras
1h 30 min
Pork vindaloo
2h 20min
Thai red chicken curry
30 min
Rogan josh
1 Std. 35 Min
Chicken korma
45 min
Murgh makhani (Butter chicken)
1h 15min