Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marinade
- ½ tsp asafoetida (see Tips)
- 2 tbsp water
- 300 g natural yoghurt
- 1000 g boneless lamb leg, trimmed and cut into pieces (3 cm)
Curry
- 3 fresh tomatoes, 2 deseeded and cut into quarters, 1 cut into eighths, for garnishing
- 300 g red onion, cut into quarters
- 30 g ghee (see Tips)
- 2 dried bay leaves
- 3 cm cinnamon quill piece
- 6 whole cloves
- 1 tsp cardamom pods (green)
- 2 cardamom pods (black)
- 1 tsp fennel seeds
- 20 g garlic paste (see Tips)
- 40 g ginger paste (see Tips)
- 2 tsp ground coriander
- 1 tsp Kashmiri chilli powder (optional)
- 1 tsp ground cumin
- ½ tsp ground turmeric
- 60 g tomato paste
- 2 tsp garam masala (see Tips)
- 1 tsp salt
- ½ tsp ground black pepper
- 1 bunch fresh coriander, leaves only, torn into pieces, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1635.7 kJ / 389.3 kcal
- Białko
- 42 g
- Węglowodany
- 11.8 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Sód
- 678.7 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1 Std. 10 Min
Thai green chicken curry
30min
Lamb saag
1 Std. 30 Min
Lamb korma
4h
Sri Lankan red beef curry
1h 40min
Coconut lamb curry
2h
Beef madras
1 Std. 30 Min
Lamb dhansak
25 Std. 45 Min
Pork vindaloo
2 Std. 20 Min
Chicken korma
45min
Bhuna gosht
1 Std. 20 Min
Murgh makhani (Butter chicken)
1 Std. 15 Min