Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g warzyw, korzeniowych, np. marchewki, pietruszki, selera, pokrojonych na kawałki
- 200 g ziemniaków, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 1000 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
- 40 g kaszy manny
- 5 g koperku, świeżego, posiekanego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 465.6 kJ / 111.3 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 23 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 3.6 g
- Sód
- 327.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem
55min
Kremowa zupa pieczarkowa
25min
Kremowa zupa ziemniaczana
45min
Barszcz biały na zalewie z kiszonych ogórków
40min
Zupa z kurczakiem i makaronem orzo
45min
Zupa koperkowa
45min
Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki
35min
Wiosenna zupa kalafiorowa
30 Min
Kartoflanka
55min
Zupa pomidorowa jak u babci
45min
Kremowe ziemniaki z kalarepą
40min
Brokułowa zupa z soczewicą
25min