
Wersje kompatybilne
Prawn dumplings with dipping sauce (Brendan Pang)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g canola oil
- 1 tbsp dried chilli flakes
- 350 g peeled raw prawns
- cold water to cover
- 2 sprigs fresh coriander leaves only
- 2 ½ tsp caster sugar
- 20 g Chinese black vinegar
- 30 g tamari
- 30 g water
- 50 g canned bamboo shoots drained
- 10 g fresh ginger
- 1 tsp cornflour
- 1 - 2 pinches sea salt
- 50 g pork fat, minced (optional)
- 2 tsp oyster sauce
- 1 tsp sesame oil
- 2 tsp Shaoxing wine
- 1 pinch ground white pepper
Dumpling wrappers
- 125 g wheaten flour (see Tips)
- 60 g tapioca starch plus extra to dust
- 1 pinch sea salt
- 125 g boiling water
- 20 g canola oil
- 600 g water to steam
- fresh coriander leaves only, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 pieces
- Kalorie
- 94.9 kcal / 397.1 kJ
- Białko
- 3.1 g
- Tłuszcz
- 5.9 g
- Węglowodany
- 7.4 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Sód
- 196.5 mg