Wersje kompatybilne
Prawn dumplings with dipping sauce (Brendan Pang)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g canola oil
- 1 tbsp dried chilli flakes
- 350 g peeled raw prawns
- cold water, to cover
- 2 sprigs fresh coriander, leaves only
- 2 ½ tsp caster sugar
- 20 g Chinese black vinegar
- 30 g tamari
- 30 g water
- 50 g canned bamboo shoots, drained
- 10 g fresh ginger
- 1 tsp cornflour
- 1 - 2 pinches sea salt
- 50 g pork fat, minced (optional)
- 2 tsp oyster sauce
- 1 tsp sesame oil
- 2 tsp Shaoxing wine
- 1 pinch ground white pepper
Dumpling wrappers
- 125 g wheaten flour (see Tips)
- 60 g tapioca starch, plus extra to dust
- 1 pinch sea salt
- 125 g boiling water
- 20 g canola oil
- 600 g water, to steam
- fresh coriander, leaves only, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 pieces
- Kalorie
- 416.6 kJ / 99.2 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 5.7 g
- Tłuszcz
- 6.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 261.7 mg
Alternatywne przepisy
Mashed potatoes for two (peeler)
30min
Miso glazed eggplant (Nasu dengaku)
30min
Oysters with lime granita
5 min
Yu Sheng Prosperity salad (Thermomix® Cutter)
30min
Pineapple tarts
1h 30 min
Steamed rice balls with spicy lime dipping sauce
1 Std. 10 Min
Lemon meringue tarts
25 godz. 30 min
Bianca Mazur's watermelon and orange margarita
6h 10 min
Prawn dumplings (xia jiao)
1 godz. 15 min
Sticky bottom dumplings (Brett McGregor)
1hod.
Grilled scallops with chilli jam
25min
Frozen margarita
10 min