Meksykańska zupa limonkowa z kurczakiem
TM6 TM5

Meksykańska zupa limonkowa z kurczakiem

3.5 (119 ocen)

Składniki

  • 1 laska cynamonu, przełamana na pół
  • 3 gwiazdki anyżu
  • ½ łyżeczki goździków
  • ½ łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 - 2 czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki, wraz z zalewą
  • ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia kurczaka
  • 650 g piersi z kurczaka, bez skóry, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 120 - 140 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego
  • 120 g pomidorów, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 0,5 cm kostkę
  • 150 g tortilli kukurydzianych, pokrojonych w paski (1 x 4 cm) (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
850.6 kJ / 203.2 kcal
Białko
26.7 g
Węglowodany
10.7 g
Tłuszcz
6.3 g
Tłuszcz nasycony
0.8 g
Błonnik
1.7 g
Sód
523.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy