
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Caramel powder
- oil to grease
- 250 g white sugar
- 1070 g water
- 20 g glucose
- 60 g unsalted butter cut into pieces
- 10 g vinegar
Caramel crème brûlée centre
- cold water to soak
- 1 gold strength gelatine leaf (approx. 2 g)
- 3 egg yolks
- 250 g thickened cream
- 1 tsp vanilla bean paste
Hazelnut dacquoise base
- 40 g icing sugar plus extra to dust
- 20 g hazelnuts, skin on
- 40 g hazelnuts, without skin
- 4 egg whites
- 25 g caster sugar
- 1 pinch cream of tartar
Duo chocolate mousse
- 4 egg yolks
- 70 g white sugar
- 50 g water
- 500 g pouring (whipping) cream
- 140 g dark chocolate (70% cocoa) broken into pieces
- 140 g milk chocolate broken into pieces
Assembly
- oil to grease
Glaze
- 8 gold strength gelatine leaves (16 g)
- cold water to soak
- 170 g white sugar
- 160 g thickened cream
- 160 g glucose
- 50 g white chocolate
Chocolate decoration
- 100 g white chocolate broken into pieces
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 802.1 kcal / 3356.1 kJ
- Białko
- 8.4 g
- Tłuszcz
- 49.7 g
- Węglowodany
- 83.9 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 28.4 g
- Sód
- 81.5 mg