Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 230 g plain flour, plus extra for dusting
- 1 pinch sea salt
- 100 g butter, chilled and cut into pieces, plus extra for greasing
- 50 g icing sugar
- 3 egg yolks
Filling
- 250 g white sugar
- 3 lemons, zest only, no white pith
- 5 eggs, room temperature
- 200 g pouring (whipping) cream
- 110 g lemon juice (approx. 3 lemons)
- icing sugar, to serve (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2066 kJ / 492 kcal
- Białko
- 9.5 g
- Węglowodany
- 60 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.3 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 83.3 mg
Alternatywne przepisy
Lemon tart
2h 15min
Mini lemon curd tarts
2 Std. 20 Min
Chocolate fondants
30 min
Lemon meringue pie
3 Std.
Profiteroles
2h
Sweet shortcrust pastry
1 Std. 50 Min
Shortcrust pastry
5 Min
Maple pecan ice cream
26 godz. 30 min
Flaky filo fingers
1h 30min
Lemon Tart
4 Std. 30 Min
Lemon delicious
1 godz. 5 min
Portuguese-style custard tarts
40 min