Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Crème pâtissière
- 375 g milk
- 15 g unsalted butter
- 3 eggs
- 30 g white sugar
- 75 g cornflour
Hazelnut praline paste
- 220 g toasted hazelnuts, without skins
- 250 g white sugar
- 20 g glucose syrup
- 1070 g water
- 50 g white vinegar
Choux pastry & Hazelnut cream
- 150 g water
- 80 g unsalted butter, cut into pieces
- 1 pinch salt
- 2 tsp white sugar
- 120 g plain flour
- 4 eggs, 1 egg lightly beaten
- 230 g pouring (whipping) cream
Glaze & assembly
- 10 g soft brown sugar
- 85 g icing sugar, plus extra for dusting
- 1 tsp natural vanilla extract
- 25 - 30 g hot water (see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2287.7 kJ / 544.7 kcal
- Białko
- 10.2 g
- Węglowodany
- 51 g
- Tłuszcz
- 34.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.8 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 98.4 mg
Alternatywne przepisy
Apricot liqueur
30 min
Hazelnut Bavarian
6h 25min
Choux pastry
2h
Crème pâtissière
15min
Choux Pastry
2h
Dim sum 'Shao mai'
2h
Rosewater madeleines
30 min
Mandarin crème brûlée
4 Std. 15 Min
Crème Pâtissière
15min
Traditional crème brûlée
25u.
Salted caramel sauce
40 min
Portuguese-style custard tarts
40 min