Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kopytka
- woda, osolona, do gotowania kopytek
- 300 g marchewki, ugotowanej, np. pozostałej z rosołu, pokrojonej na kawałki
- 165 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g cukru
Masło cynamonowe
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
- 30 g ziaren sezamu, białego (patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 10 - 20 g cukru (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3506 kJ / 838 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 117 g
- Tłuszcz
- 39 g
- Tłuszcz nasycony
- 21 g
- Błonnik
- 10.5 g
- Sód
- 357 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Placki z batatów i sos z rabarbaru
35 min
Kopytka serowo-ziemniaczane ze szpinakiem
40 min
Bułeczki z batatów
3 Std. 20 Min
Omlet z cukinią (dla dzieci)
20 min
Gofry dyniowe z rzodkiewkową salsą
1h 10min
Placki z batatów i cukinii z dipem z nerkowców
40 min
Cappellacci z dynią
2h
Różowe pierogi z kozim serem i ziemniakami
1h 30 min
Gofry marchewkowe pełnoziarniste z serkiem cynamonowym
1h 5 min
Placki z marchewki z dipem oscypkowym
1 godz.
Kotleciki z marchewki
1h 20 min
Placki z dyni i kurczaka
40 min