
Urządzenia i Akcesoria
Ziemniaczany quiche z czosnkiem niedźwiedzim
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
12 kawałków
Składniki
-
60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
Ciasto ziemniaczane
-
olej rzepakowy ilość do natłuszczenia formy
-
500 g ziemniaków mączystych, pokrojonych na kawałki
-
70 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej plus 2-4 łyżki (opcjonalnie)
-
1 jajko
-
¾ łyżeczki soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Nadzienie
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
10 g oleju rzepakowego
-
1 pęczek liści czosnku niedźwiedziego, świeżych (ok. 60 g), pokrojonych na 5 cm kawałki (patrz wskazówka)
-
4 jajka
-
200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
¼ łyżeczki soli (opcjonalnie)
-
¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
156.5 kcal /
655.2 kJ
Białko
7.3 g
Tłuszcz
7.8 g
Węglowodany
16.2 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Sód
263.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM5)
1 godz. 15 min
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami
2 godz. 35 min
Zapiekanka serowa z ciastem filo
55 min
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem camembert
1 godz.
Placek z cukinią
1 godz. 25 min
Dyniowe mac'n'cheese
50 min
Quiche z resztkami serów
1 godz. 50 min
Placek nadziewany mozzarellą
1 godz. 5 min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1 godz. 35 min
Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
45 min
Wytrawne racuchy z grzybami
40 min
Quiche z resztkami sera i wędlin
40 min