Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku z pikantnymi orzeszkami piniowymi
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji
Składniki
-
20 g oliwy z oliwek
-
1000 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
10 g cukru
-
60 g cebuli przekrojonej na pół
-
40 g masła plus 2 łyżki
-
150 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
100 g liści szpinaku, mrożonych100 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego (patrz wskazówka)
-
400 - 500 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
-
5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka soli
-
2 łyżki orzeszków piniowych (ok. 30 g)
-
½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, drobno posiekana
-
150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
676.3 mg
Białko
5 g
Kalorie
1062.7 kJ /
253.8 kcal
Tłuszcz
20 g
Błonnik
3.5 g
Tłuszcz nasycony
10.8 g
Węglowodany
15.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zupa krem szparagowo-ziemniaczana z szaszłykami z krewetek
35 min
Warzywna zupa krem
50 min
Dwukolorowa zupa-krem z białych i zielonych warzyw
55 min
Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku
50 min
Zupa krem z krewetek
45 min
Zupa krem ze szpinaku
40 min
Zupa krem z zielonych szparagów
30 min
Zupa krem z roszponki z brokułami i sosem z czarnych oliwek
45 min
Zupa krem z warzyw i pokrzyw z aromatyczną granolą
1 godz. 15 min
Zupa krem kalafiorowa z fenkułem i szafranem
40 min
Zupa krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora
45 min
Zupa krem z brokułów z cheddarem
35 min