"Serowa" wegańska zupa z brokułów
TM6 TM5

"Serowa" wegańska zupa z brokułów

4.5 (314 ocen)

Składniki

  • 60 g orzechów nerkowca
  • 1000 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia orzechów
  • 1 brokuł (ok. 500 g), w całości
  • 100 g białego chleba, pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia brokułów i chleba
  • ¾ - 1 ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3 - 5 ząbków czosnku
  • 170 g ziemniaków, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 90 g marchewki, pokrojonej na 1-2 cm kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 40 g płatków drożdżowych, nieaktywnych
  • ¾ łyżeczki mieszanych ziół, suszonych, np. ziół prowansalskich
  • ¾ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ser wegański, tarty, do posypania (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1556 kJ / 372 kcal
Białko
13 g
Węglowodany
44 g
Tłuszcz
18 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Błonnik
7.5 g
Sód
1130 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy