"Serowa" wegańska zupa z brokułów

"Serowa" wegańska zupa z brokułów

4.5 368 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 60 g orzechów nerkowca
  • 1000 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia orzechów
  • 1 brokuł (ok. 500 g), w całości
  • 100 g białego chleba pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia brokułów i chleba
  • ¾ - 1 ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 - 5 ząbków czosnku
  • 170 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 90 g marchewki pokrojonej na 1-2 cm kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 40 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • ¾ łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. ziół prowansalskich
  • ¾ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ser wegański, tarty (opcjonalnie) do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 372 kcal / 1556 kJ
Białko 13 g
Tłuszcz 18 g
Węglowodany 44 g
Błonnik 7.5 g
Tłuszcz nasycony 3 g
Sód 1130 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...