"Serowa" wegańska zupa z brokułów
TM6 TM5

"Serowa" wegańska zupa z brokułów

4.5 ( 356 ocen )

Składniki

  • 60 g orzechów nerkowca
  • 1000 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia orzechów
  • 1 brokuł (ok. 500 g), w całości
  • 100 g białego chleba pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia brokułów i chleba
  • ¾ - 1 ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 - 5 ząbków czosnku
  • 170 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 90 g marchewki pokrojonej na 1-2 cm kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 40 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • ¾ łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. ziół prowansalskich
  • ¾ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ser wegański, tarty do posypania (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
372 kcal / 1556 kJ
Białko
13 g
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
44 g
Błonnik
7.5 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Sód
1130 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy