Wersje kompatybilne
Ricotta gnudi with basil oil (Russell Blaikie)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g fresh ricotta cheese
Basil oil
- 70 g fresh basil, leaves only
- boiling water, to blanch
- ice cold water
- 125 g grapeseed oil
Gnudi
- 50 g Parmesan cheese, cut into pieces (3 cm)
- 1 pinch nutmeg
- 1 pinch sea salt, to season
- 1 pinch ground black pepper, to season
- 500 g plain flour
- 1000 g water
- 2 tsp extra virgin olive oil, plus extra to grease
- 2 tbsp unsalted butter
Serving
- 300 g cherry tomatoes, mixed, cut into halves
- sea salt, to season
- ground black pepper, to season
- fresh basil, leaves only, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 4334.1 kJ / 1031.9 kcal
- Białko
- 28.3 g
- Węglowodany
- 78.6 g
- Tłuszcz
- 66.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.3 g
- Błonnik
- 4.4 g
- Sód
- 426.7 mg
Alternatywne przepisy
Cherry tomato and red onion focaccia (Nico Moretti)
2h 20min
Greek pita breads
1 Std. 15 Min
Prawn and saffron arancini
25h
Buttermilk loaf baked in a cast iron pot
2 Std. 25 Min
Firecracker stuffed butternut pumpkin
55min
Cucumber, dill and sour cream dressing (Thermomix® Cutter)
10 min
Korean pickled potato salad
25 godz. 10 min
Flank steak with horseradish cream sauce
4h 35min
Pea shakshuka with bacon dust
55min
Jalapeño honey butter
15 min
Quick sliced pickle (Thermomix® Cutter)
5 min
Ricotta dumplings with napoli sauce
55min