
Wersje kompatybilne
Salmon kebabs with coriander chilli mayonnaise
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marinade
- 1 lemon zested, no white pith and juiced (approx. 40 g juice)
- 1 fresh long green chilli trimmed and deseeded, if preferred
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece fresh ginger peeled
- 2 sprigs fresh coriander leaves only
- 100 g natural yoghurt
- ½ tsp ground turmeric
- 1 tsp Kashmiri chilli powder (see Tips)
- 600 g fresh boneless, skinless salmon fillet cut into wide strips (4 cm)
Coriander chilli mayonnaise
- 30 g fresh coriander (approx. 1 bunch), leaves only
- 1 - 2 fresh long green chillies trimmed and deseeded, if preferred
- 150 g mayonnaise (see Tips)
- 40 g lemon juice (approx. 1 lemon)
- ½ tsp ground cumin
- salt to season
- ground black pepper to season
- ½ continental cucumber cut into strips, to serve
- flatbread of choice, to serve (optional - see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 6 portions
- Kalorie
- 2625.8 kcal / 11028.5 kJ
- Białko
- 133.8 g
- Tłuszcz
- 220.3 g
- Węglowodany
- 26.2 g
- Błonnik
- 13.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 40.2 g
- Sód
- 1812.4 mg