
Urządzenia i Akcesoria
Frytki z warzyw z domową mieszanką przypraw
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje
Składniki
-
1 - 2 łyżeczki suszonych płatków chili
-
1 łyżeczka prażonej cebulki, gotowej
-
1 ½ łyżeczki czosnku suszonego, w płatkach
-
1 łyżeczka soli
-
¾ łyżeczki kminku
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
5 g oliwy z oliwek
-
800 - 1000 g warzyw korzeniowych, mieszanych, np. ziemniaków, marchewki, buraka, selera, pietruszki, pokrojonych na frytki (7 x 0,5 cm)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
98.3 kcal /
411.5 kJ
Białko
4.3 g
Tłuszcz
2.5 g
Węglowodany
22.3 g
Błonnik
7.9 g
Tłuszcz nasycony
0.3 g
Sód
610 mg