Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Rice
- 1300 g water
-
25
g olive oil
lub unsalted butter, diced - 1 ½ tsp fine sea salt
- 300 g white long grain rice
Curry
- ½ tsp coriander seeds
- ½ tsp cumin seeds
- ½ tsp cardamom seeds
- ½ tsp mustard seeds
- 2 garlic cloves
- 1 fresh red chilli, deseeded, cut in pieces
- 100 g onions, quartered
- 15 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 20 g olive oil
- 400 g tinned coconut milk
- 100 g water
- 1 tsp ground turmeric
-
1
vegetable stock cube (for 0.5 l), crumbled
lub 1 heaped tsp vegetable stock paste, homemade - 1 - 2 tsp fine sea salt, to taste
- 600 g waxy potatoes (e.g. Charlotte), peeled, cut in pieces (2-3 cm)
- 150 g carrots, sliced (1 cm)
- 150 g cauliflower, cut in florets
- 150 g courgette, sliced (1 cm)
- 100 g frozen peas
- 2 sprigs fresh coriander, leaves only
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2252 kJ / 538 kcal
- Białko
- 13 g
- Węglowodany
- 97 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 10 g
- Sód
- 1689 mg
Alternatywne przepisy
Jackfruit and Bean Chilli with Spicy Avocado Purée
30min
Quick Thai Chicken Curry with Basmati Rice
40 min
Chicken Jalfrezi
1h
Red Pepper and Tomato Soup (TM6)
30min
Carrot and Coriander Soup
25 min
Creamy Tomato Soup
40 min
Red Pepper and Tomato Soup (TM5)
30min
Indian vegetable curry
50 min
Meatballs with Tomato Sauce and Pasta
45 min
Sweet Potato Curry
30min
Root Vegetable Hotpot with Harissa
40 min
Sweet Potato and Spinach Curry with Cauliflower Rice
40 min