Jagodowe kluski leniwe
TM5 TM6

Jagodowe kluski leniwe

3.9 (568 ocen)

Składniki

  • woda, osolona, do gotowania klusek

Kluski

  • 150 g jagód, świeżych
    lub 150 g jagód, mrożonych, uprzednio rozmrożonych i odsączonych
  • 400 g twarogu, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 280 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 szczypta soli
  • 10 g cukru

Słodka śmietana

  • 200 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • jagody, świeże
    lub jagody, mrożone, uprzednio rozmrożone i odsączone, do podania

Wartości odżywcze
na 4 porcje
Kalorie
9671.5 kJ / 2310 kcal
Białko
117 g
Węglowodany
351 g
Tłuszcz
53 g
Błonnik
16.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy