Chlebek-choinka do odrywania

4.8 1.8K ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
6 porcji

Składniki

  • 450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 200 g wody letniej
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 2 jajka w tym 1 roztrzepane, do posmarowania
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej
  • 200 - 250 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na 22 kostki (ok. 2 x 2 cm, patrz wskazówka)
    220 - 250 g sera żółtego, twardego, pokrojonego na 22 kostki (ok. 2 x 2 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego (opcjonalnie) tylko liście
  • 70 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 5 - 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 909 mg
Białko 20 g
Kalorie 2201 kJ / 526 kcal
Tłuszcz 22 g
Błonnik 2.3 g
Tłuszcz nasycony 14 g
Węglowodany 62 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...