Curry z krewetkami i ryżem

Curry z krewetkami i ryżem

4.2 229 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

Ryż
  • 1300 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 25 g oliwy z oliwek
    25 g masła
  • 300 g ryżu basmati
Curry z krewetkami
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 20 - 40 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki kolendry, mielonej
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 600 - 800 g krewetek, surowych, średnich, obranych

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 603 kcal / 2524 kJ
Białko 45 g
Tłuszcz 17 g
Węglowodany 68 g
Błonnik 3.9 g
Tłuszcz nasycony 3 g
Sód 1003 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...