Curry z krewetkami i ryżem

Curry z krewetkami i ryżem

4.2 229 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

Ryż
  • wody
    1300 g
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • oliwy z oliwek
    25 g
    25 g masła
  • ryżu basmati
    300 g
Curry z krewetkami
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
    1
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    20 g
  • ząbki czosnku
    3
  • kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
    10 g
  • oliwy z oliwek
    20 - 40 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    2 łyżeczki
  • kolendry, mielonej
    2 łyżeczki
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • soli
    1 łyżeczka
  • koncentratu pomidorowego
    70 g
  • mleczka kokosowego
    400 g
  • krewetek, surowych, średnich, obranych
    600 - 800 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 603 kcal / 2524 kJ
Białko 45 g
Tłuszcz 17 g
Węglowodany 68 g
Błonnik 3.9 g
Tłuszcz nasycony 3 g
Sód 1003 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...