Zapiekanka ryżowa z mieloną wołowiną

Zapiekanka ryżowa z mieloną wołowiną

4.2 767 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 300 - 350 g ryżu basmati
  • 15 g bazylii, świeżej tylko liście
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    50 g sera pecorino, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 400 g wołowiny mielonej, podzielonej na kawałki
  • 150 g białego wina, wytrawnego
  • 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do gotowania ryżu
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka oregano, suszonego (opcjonalnie)
  • woda ilość do gotowania ryżu, plus dodatkowe 4-5 łyżek do skropienia ryżu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 436.2 kcal / 1826.2 kJ
Białko 23 g
Tłuszcz 14.3 g
Węglowodany 51.8 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Sód 717.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...