
Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka ryżowa z mieloną wołowiną
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
-
ryżu basmati300 - 350 g
-
bazylii, świeżej tylko liście15 g
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście5 g
-
sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki50 g
-
suszonych pomidorów, w oleju odsączonych50 g
-
cebuli przekrojonej na pół150 g
-
ząbki czosnku2
-
oliwy z oliwek30 g
-
wołowiny mielonej, podzielonej na kawałki400 g
-
białego wina, wytrawnego150 g
-
przecieru pomidorowego, typu passata150 g
-
soli plus dodatkowa ilość do gotowania ryżu1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
oregano, suszonego (opcjonalnie)½ - 1 łyżeczka
-
woda ilość do gotowania ryżu, plus dodatkowe 4-5 łyżek do skropienia ryżu
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
436.2 kcal /
1826.2 kJ
Białko
23 g
Tłuszcz
14.3 g
Węglowodany
51.8 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Sód
717.8 mg