Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka ryżowa z mieloną wołowiną
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
-
300 - 350 g ryżu basmati
-
15 g bazylii, świeżej tylko liście
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
50 g sera pecorino, pokrojonego na 3 cm kawałki50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
30 g oliwy z oliwek
-
400 g wołowiny mielonej, podzielonej na kawałki
-
150 g białego wina, wytrawnego
-
150 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do gotowania ryżu
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ - 1 łyżeczka oregano, suszonego (opcjonalnie)
-
woda ilość do gotowania ryżu, plus dodatkowe 4-5 łyżek do skropienia ryżu
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
717.8 mg
Białko
23 g
Kalorie
1826.2 kJ /
436.2 kcal
Tłuszcz
14.3 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Węglowodany
51.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Zapiekanka z ravioli à la lasagne
1 godz. 20 min
Enchilady z ryżem, kurczakiem i warzywami
1 godz.
Zapiekanka jaglana z kurczakiem i marchewką
1 godz.
Kiełbasy zapiekane w cieście (Toad in the hole)
55 min
Makaron w sosie bolońskim
40 min
Ryż pomidorowy z szynką
40 min
Makaron z kiełbasą chorizo i serem
20 min
Pomidorowy gulasz z kurczaka z fasolką szparagową
50 min
Gnocchi z warzywami i wieprzowiną
1 godz.
Pastisio
1 godz. 10 min
Leczo z kiełbasą i ryżem
55 min
Zapiekanka pasterska z serem cheddar
1 godz. 10 min