
Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka ryżowa z mieloną wołowiną
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
-
300 - 350 g ryżu basmati
-
15 g bazylii, świeżej tylko liście
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
30 g oliwy z oliwek
-
400 g wołowiny mielonej, podzielonej na kawałki
-
150 g białego wina, wytrawnego
-
150 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do gotowania ryżu
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ - 1 łyżeczka oregano, suszonego (opcjonalnie)
-
woda ilość do gotowania ryżu, plus dodatkowe 4-5 łyżek do skropienia ryżu
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
436.2 kcal /
1826.2 kJ
Białko
23 g
Tłuszcz
14.3 g
Węglowodany
51.8 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Sód
717.8 mg