Zapiekanka ryżowa z mieloną wołowiną

Zapiekanka ryżowa z mieloną wołowiną

4.2 757 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • ryżu basmati
    300 - 350 g
  • bazylii, świeżej tylko liście
    15 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 g
  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    50 g
    50 g sera pecorino, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
    50 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    150 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • wołowiny mielonej, podzielonej na kawałki
    400 g
  • białego wina, wytrawnego
    150 g
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    150 g
  • soli plus dodatkowa ilość do gotowania ryżu
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • oregano, suszonego (opcjonalnie)
    ½ - 1 łyżeczka
  • woda ilość do gotowania ryżu, plus dodatkowe 4-5 łyżek do skropienia ryżu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 436.2 kcal / 1826.2 kJ
Białko 23 g
Tłuszcz 14.3 g
Węglowodany 51.8 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Sód 717.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...