Zapiekanka ryżowa z mieloną wołowiną
TM6 TM5

Zapiekanka ryżowa z mieloną wołowiną

4.2 (687 ocen)

Składniki

  • 300 - 350 g ryżu basmati
  • 15 g bazylii, świeżej, tylko liście
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 50 g sera pecorino, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 400 g wołowiny, mielonej, podzielonej na kawałki
  • 150 g białego wina, wytrawnego
  • 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do gotowania ryżu
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka oregano, suszonego (opcjonalnie)
  • woda, ilość do gotowania ryżu, plus dodatkowe 4-5 łyżek do skropienia ryżu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1826.2 kJ / 436.2 kcal
Białko
23 g
Węglowodany
51.8 g
Tłuszcz
14.3 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Błonnik
3 g
Sód
717.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy