Urządzenia i Akcesoria
Koncentrat bulionu wegańskiego
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 20 min
1000 g
Składniki
-
200 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
250 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
100 g pomidora pokrojonego na kawałki
-
150 g pora pokrojonego w plastry
-
2 ząbki czosnku
-
30 - 40 g grzybów shiitake, suszonych (opcjonalnie)
-
2 liście laurowe, suszone
-
1 ziarno ziela angielskiego
-
6 gałązek mieszanych ziół, świeżych (np. bazylii, szałwii, rozmarynu), tylko liście
-
4 gałązki natki pietruszki, świeżej
-
100 g soli gruboziarnistej
-
50 - 60 g wody50 - 60 g białego wina, wytrawnego (patrz wskazówka)
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
10 g płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 100 g
Sód
3911.4 mg
Białko
1.6 g
Kalorie
234.6 kJ /
56.1 kcal
Tłuszcz
1.5 g
Błonnik
3.1 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Węglowodany
9.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DOMOWE BULIONY
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pasztet warzywny z soczewicą
2 godz. 30 min
Pasztet gryczany pełen roślinnego białka
3 godz.
Wegańskie bezy
2 godz. 45 min
Pasztet z brukwi
2 godz. 5 min
Wegański ziołowy „ser” à la feta
12 godz. 10 min
Fasola adzuki po prowansalsku
13 godz.
Wegańskie masło z aquafabą
2 godz. 25 min
Seitan
1 godz. 45 min
Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
13 godz. 35 min
Sundal z ciecierzycy
6 godz. 45 min
Wegański majonez
15 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min