Koncentrat bulionu wegańskiego

Koncentrat bulionu wegańskiego

4.9 122 oceny
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 20 min
1000 g

Składniki

  • 200 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 100 g pomidora pokrojonego na kawałki
  • 150 g pora pokrojonego w plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 - 40 g grzybów shiitake, suszonych (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych (np. bazylii, szałwii, rozmarynu), tylko liście
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej
  • 100 g soli gruboziarnistej
  • 50 - 60 g białego wina, wytrawnego (patrz wskazówka)
    50 - 60 g wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 g płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Wartości odżywcze na 100 g

Kalorie 56.1 kcal / 234.6 kJ
Białko 1.6 g
Tłuszcz 1.5 g
Węglowodany 9.6 g
Błonnik 3.1 g
Tłuszcz nasycony 0.2 g
Sód 3911.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...