Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pulpety
- olej, ilość do natłuszczenia
- 40 g białego chleba, świeżego lub czerstwego, pokrojonego na kawałki
- 80 g mleka
- 6 - 12 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 400 g mięsa wołowego, mielonego, podzielonego na kawałki
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Sos pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- 50 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 600 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1822.9 kJ / 435.7 kcal
- Białko
- 24.6 g
- Węglowodany
- 21.9 g
- Tłuszcz
- 28.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.4 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 1072.4 mg
Alternatywne przepisy
Schab duszony w sosie
50 Min
Potrawka z kurczaka z warzywami
45 Min
Kotleciki ziołowe w sosie
1sa
Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem (Soutzoukakia)
1sa
Kotlety mielone
30 Min
Kotlety warzywne z sosem koperkowym
1h 10min
Pulpety z indyka i kaszy kuskus
55 Min
Potrawka z wołowiną i papryką
55 Min
Leczo
40 Min
Spaghetti z pulpetami i sosem pomidorowym
1 Std. 15 Min
Gulasz węgierski z knedlami z bułki
1 Std. 15 Min
Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym z kuskusem z fetą i cukinią
55 Min