Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g warzyw (np. dyni, marchewki, selera, słodkich ziemniaków, groszku, kalafiora lub brokułu), pokrojonych na kawałki
- 600 g ziemniaków, mączystych, obranych, pokrojonych w plastry (0,5 cm)
- 1 - 1 ¼ łyżeczki soli
- 250 g mleka
- 30 g masła
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1169 kJ / 279.4 kcal
- Białko
- 8.4 g
- Węglowodany
- 42.8 g
- Tłuszcz
- 8.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.2 g
- Błonnik
- 7.3 g
- Sód
- 737.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Purée z cukinii (dla dzieci)
50min
Mus z owoców jagodowych
4 Std. 40 Min
Purée z batatów (dla dzieci)
1h
Flan karmelowy
3 Std.
Purée z marchewki (dla dzieci)
1h
Purée z zielonego groszku (dla dzieci)
55 Min
Purée z pietruszki i jabłek (dla dzieci)
25min
Placek lotaryński
45min
Tagliatelle z marchewki i cukinii
35min
Zabajone
15 Min
Purée z marchewki i ziemniaków (dla dzieci)
35min
Purée ziemniaczane
50min