
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g warzyw (np. dyni, marchewki, selera, słodkich ziemniaków, groszku, kalafiora lub brokułu), pokrojonych na kawałki
- 600 g ziemniaków, mączystych obranych, pokrojonych w plastry (0,5 cm)
- 1 - 1 ¼ łyżeczki soli
- 250 g mleka
- 30 g masła
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 279.4 kcal / 1169 kJ
- Białko
- 8.4 g
- Tłuszcz
- 8.8 g
- Węglowodany
- 42.8 g
- Błonnik
- 7.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.2 g
- Sód
- 737.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Purée ziemniaczane
50 min
Placek lotaryński
45 min
Sos pomarańczowy curry
5 min
Zupa krem z warzyw
35 min
Tagliatelle z marchewki i cukinii
35 min
Surówka z mieszanych warzyw
10 min
Risotto z parmezanem
30 min
Sos z octu balsamicznego i musztardy
5 min
Zabajone
15 min
Purée z mięsa i szpinaku
40 min
Purée z warzyw i ryby
45 min
Ryż z pomidorami
30 min