
Wersje kompatybilne
Spaghetti z cukinią z sosem pomidorowym i gorgonzolą
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g rzodkiewek
- 1200 g wody
- 1 cukinia (ok. 250 g)
- 1 łyżeczka soli
- 200 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
-
400
g krojonych pomidorów, z puszki
lub 400 g pomidorów, bez skóry świeżych, pokrojonych w ćwiartki - 1 łyżeczka oliwy truflowej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 - 160 g sera gorgonzola pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość pokruszonego sera do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 459.3 kcal / 1916.5 kJ
- Białko
- 19.3 g
- Tłuszcz
- 22.8 g
- Węglowodany
- 49.5 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.3 g
- Sód
- 1211 mg
Alternatywne przepisy
Makaron z brokułem w sosie z gorgonzoli
45 min
Makaron ze szpinakiem w kremowym sosie migdałowym
35 min
Makaron ze szparagami w sosie serowym
45 min
Zapiekanka makaronowa z warzywami
1 godz.
Makaron z żółtej cukinii z salsą pietruszkową
35 min
Makaron ze szparagami i zielonym groszkiem
20 min
Spaghetti z sosem szparagowym
55 min
Tagliatelle ze szpinakiem
30 min
Ryż pieczony z warzywami
1 godz. 30 min
Zapiekanka ryżowa z warzywami
1 godz.
Makaron z dynią, pieczarkami i szpinakiem
45 min
Makaron z bakłażanem "po bolońsku"
35 min