Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Blaty orzechowo-makowe
- 200 g rodzynek
- 170 g wódki
- 8 jajek
- 1 szczypta soli
- 200 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 200 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 200 g migdałów, ze skórką
- 200 g maku
- 150 g mleka
- 200 g cukru pudru
- 70 g miodu
- 20 g bułki tartej
Krem
- 150 g cukru pudru
- 600 g masła, bardzo miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- orzechy włoskie, łuskane, połówki (ok. 50 g), do dekoracji
- gorzka czekolada, o zawartości min. 50% kakao (ok. 20 g), tarta, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3259.6 kJ / 778.6 kcal
- Białko
- 13.1 g
- Węglowodany
- 46.6 g
- Tłuszcz
- 61.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.3 g
- Błonnik
- 7.1 g
- Sód
- 100.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makowiec świąteczny
2h 10min
Tort kawowy
2h 10min
Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
4h 40min
Ciasto czekoladowe z orzeszkami ziemnymi
6 Std.
Bezglutenowy tort orzechowy z kremem kawowym
1 Std. 50 Min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 godz.
Tort bezowy z kremem budyniowym i sosem malinowym
4h 40min
Tort Czarny Las
5 Std.
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4h
Biszkopt czekoladowy
4h
Tort Marysieńka
9h 30min
Biszkopt kakaowy
4h