![Tort orzechowo-makowy Tort orzechowo-makowy](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/E5E95B2C-152C-429D-9A5A-6C0E371812E6/Derivates/d181ab9a-f33f-4343-b5e1-61bbd9a41c16.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Blaty orzechowo-makowe
- 200 g rodzynek
- 170 g wódki
- 8 jajek
- 1 szczypta soli
- 200 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 200 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 200 g migdałów, ze skórką
- 200 g maku
- 150 g mleka
- 200 g cukru pudru
- 70 g miodu
- 20 g bułki tartej
Krem
- 150 g cukru pudru
- 600 g masła, bardzo miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- orzechy włoskie, łuskane, połówki (ok. 50 g), do dekoracji
- gorzka czekolada, o zawartości min. 50% kakao (ok. 20 g), tarta, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3259.6 kJ / 778.6 kcal
- Białko
- 13.1 g
- Węglowodany
- 46.6 g
- Tłuszcz
- 61.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.3 g
- Błonnik
- 7.1 g
- Sód
- 100.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tort walentynkowy
7h 20 min
Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
4h 40min
Tort z masłem orzechowym
3h 30 min
Tort waniliowo-migdałowy
3h
Babka orzechowa
1 Std.
Bezglutenowy tort orzechowy z kremem kawowym
1sa 50 dk
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4h
Tort bezowy z kremem budyniowym i sosem malinowym
4h 40min
Tort Marysieńka
9 Std. 30 Min
Królewiec
9 godz. 45 min
Tort cappuccino z chrupką z białej czekolady
48j
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 Std.