Deser biszkoptowy z budyniem i śmietaną (Zuccotto)
TM6 TM5

Deser biszkoptowy z budyniem i śmietaną (Zuccotto)

4.1 (15 ocen)

Składniki

Biszkopt

  • masło, ilość do natłuszczenia formy
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 15 g oleju
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)

Budyń kakaowy

  • 500 g mleka, w temp. pokojowej
  • 5 żółtek
  • 125 g cukru
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g skrobi ziemniaczanej
  • 60 - 80 g wina Porto
    lub 60 - 80 g wina Marsala, słodkiego

Zuccotto

  • 40 g wody
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • gorąca woda, do rozpuszczenia żelatyny
  • owoce jagodowe, świeże np. maliny, borówki, połówki truskawek (100-125 g)
  • liście mięty, świeże, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1370.3 kJ / 327.3 kcal
Białko
8.5 g
Węglowodany
44.2 g
Tłuszcz
12.8 g
Tłuszcz nasycony
5.7 g
Błonnik
1.1 g
Sód
92.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy