Wersje kompatybilne
Deser biszkoptowy z budyniem i śmietaną (Zuccotto)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- masło, ilość do natłuszczenia formy
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 15 g oleju
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
Budyń kakaowy
- 500 g mleka, w temp. pokojowej
- 5 żółtek
- 125 g cukru
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 75 g mąki pszennej
- 75 g skrobi ziemniaczanej
-
60 - 80
g wina Porto
lub 60 - 80 g wina Marsala, słodkiego
Zuccotto
- 40 g wody
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- gorąca woda, do rozpuszczenia żelatyny
- owoce jagodowe, świeże np. maliny, borówki, połówki truskawek (100-125 g)
- liście mięty, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1370.3 kJ / 327.3 kcal
- Białko
- 8.5 g
- Węglowodany
- 44.2 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.7 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 92.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kakaowe tiramisu z chili
7 Std. 10 Min
Ser typu mascarpone
22 godz.
Orzechowe semifreddo
8h 35min
Babeczki z kremem budyniowym i owocami (Papavero)
2óra 50p
Financiery orzechowe z malinami
1h 20min
Sałatka warzywna z kurczakiem i miętowym winegretem
1h
Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce
5h 30min
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15 Min
Szpajza czekoladowo-cytrynowa
1h 10min
Deser z musem z czerwonych owoców i czekoladową kruszonką z chili
4u. 10min
Tort bezowy z kremem budyniowym i sosem malinowym
4h 40min
Kajmakowe ciasto na zimno z biszkoptami
2h 30min