Urządzenia i Akcesoria
Deser biszkoptowy z budyniem i śmietaną (Zuccotto)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 26 godz. 25 min
12 porcji
Składniki
Biszkopt
-
masło ilość do natłuszczenia formy
-
5 jajek
-
100 g cukru
-
15 g oleju
-
160 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
-
1 szczypta soli (opcjonalnie)
Budyń kakaowy
-
500 g mleka w temp. pokojowej
-
5 żółtek
-
125 g cukru
-
75 g mąki pszennej
-
75 g skrobi ziemniaczanej
-
20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
60 - 80 g wina Marsala, słodkiego60 - 80 g wina Porto
Zuccotto
-
40 g wody
-
1 łyżeczka żelatyny w proszku
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
-
gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
-
owoce jagodowe, świeże np. maliny, borówki, połówki truskawek (100-125 g)
-
liście mięty, świeże do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
92.9 mg
Białko
8.5 g
Kalorie
1370.3 kJ /
327.3 kcal
Tłuszcz
12.8 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
5.7 g
Węglowodany
44.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
CIASTA I DESERY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kakaowe tiramisu z chili
7 godz. 10 min
Pływające wyspy truskawkowe z sosem waniliowym z miętą
25 min
Millefeuille z kremem waniliowym
5 godz.
Babeczki z kremem budyniowym i owocami (Papavero)
2 godz. 50 min
Millefeuille (ciasto tysiąca płatków) z kremem czekoladowym i orzechami w karmelu
3 godz. 50 min
Anielskie ciasto (angel cake) z kremem waniliowym i truskawkami
2 godz. 30 min
Trifle truskawkowe z kremem mascarpone
50 min
Truskawki w mlecznej masie i czekoladzie
1 godz. 50 min
Zefir truskawkowy z bezami
15 min
Rożki francuskie z serem
7 godz. 40 min
Tort bezowy z kremem budyniowym i sosem malinowym
4 godz. 40 min
Kremówki (Napoleonki)
6 godz. 30 min