Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g cukru
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 1 łyżka octu, do Mycia Wstępnego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 157 kJ / 38 kcal
- Białko
- 0 g
- Węglowodany
- 6 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Błonnik
- 0 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bezy klasyczne
3 Std. 15 Min
Orzechy włoskie w karmelu
1h 30 min
Karmelowe toffi
2 godz.
Karmelowe toffi z migdałami i solą
1h 45min
Plaster miodu
1h 30 min
Jogurt waniliowy
12 Std. 20 Min
Orzeszki ziemne w karmelu
1h 30 min
Ser typu mascarpone
22 Std.
Masło czekoladowe
40 min
Krówki szkockie (Scottish tablets)
2 godz. 15 min
Karmelowy budyń
1h
Lody z solonym karmelem
14h