Obwarzanki wałeckie

Obwarzanki wałeckie

4.6 194 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz.
12 sztuk

Składniki

  • 300 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 2 ½ łyżeczki cukru
  • 560 g mąki pszennej
  • 25 g ziaren słonecznika
  • 3 ½ - 5 łyżeczek soli
  • 20 - 30 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • woda do gotowania obwarzanków (ok. 1,5 l)
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania obwarzanków
  • ziarna sezamu, białego do posypania obwarzanków
    mak, do posypania obwarzanków

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Białko 7.6 g
Kalorie 1040.1 kJ / 248.4 kcal
Tłuszcz 7.4 g
Błonnik 2.1 g
Węglowodany 39.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...