Makowiec z białym makiem

Makowiec z białym makiem

4.6 99 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
2 sztuki

Składniki

Ciasto
  • mleka w temp. pokojowej
    200 g
  • świeżych drożdży pokruszonych
    30 g
  • cukru
    80 g
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    150 g
  • jajka
    2
  • mąki pszennej
    500 g
  • soli
    1 szczypta
  • ekstraktu z wanilii, naturalnego
    1 łyżeczka
Masa makowa
  • orzechów włoskich, łuskanych, połówek
    50 g
  • migdałów, ze skórką
    50 g
  • białego maku
    250 g
  • mleka
    140 g
  • rodzynek
    80 g
  • cukru
    100 g
  • miodu
    50 g
  • masła
    50 g
  • kandyzowanej skórki pomarańczowej
    100 g
  • aromatu migdałowego
    ½ łyżeczki
  • skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • rumu (opcjonalnie)
    20 g
  • białka
    2
  • soli
    1 szczypta
  • mąka pszenna do oprószenia blatu

Wartości odżywcze na 2 sztuki

Kalorie 7011 kcal / 2935 kJ
Białko 159 g
Tłuszcz 352 g
Węglowodany 840 g
Błonnik 80 g
Tłuszcz nasycony 138 g
Sód 2059 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...