Urządzenia i Akcesoria
Makowiec z białym makiem
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
2 sztuki
Składniki
Ciasto
-
200 g mleka w temp. pokojowej
-
30 g świeżych drożdży pokruszonych
-
80 g cukru
-
150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
2 jajka
-
500 g mąki pszennej
-
1 szczypta soli
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Masa makowa
-
50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
-
50 g migdałów, ze skórką
-
250 g białego maku
-
140 g mleka
-
80 g rodzynek
-
100 g cukru
-
50 g miodu
-
50 g masła
-
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
½ łyżeczki aromatu migdałowego
-
skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
20 g rumu (opcjonalnie)
-
2 białka
-
1 szczypta soli
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 2 sztuki
Sód
2059 mg
Białko
159 g
Kalorie
2935 kJ /
7011 kcal
Tłuszcz
352 g
Błonnik
80 g
Tłuszcz nasycony
138 g
Węglowodany
840 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
CIASTA I DESERY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Masa makowa
30min
Drożdżówki z makiem
2h 40min
Ciasto makowa panienka
7h 40min
Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)
2h 30min
Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
4h 40min
Makowiec z bezą
2h 40min
Warkocz makowy
2h 45min
Wieniec z makiem i morelami
1h 30min
Sero-makowiec
9h 40min
Makowiec świąteczny
2h 10min
Sernik krakowski
4h 55min
Sernik wiedeński
9h 45min