Makowiec z białym makiem
TM6 TM5

Makowiec z białym makiem

4.6 (91 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 200 g mleka, w temp. pokojowej
  • 30 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 80 g cukru
  • 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

Masa makowa

  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 50 g migdałów, ze skórką
  • 250 g białego maku
  • 140 g mleka
  • 80 g rodzynek
  • 100 g cukru
  • 50 g miodu
  • 50 g masła
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego
  • skórka otarta z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 20 g rumu (opcjonalnie)
  • 2 białka
  • 1 szczypta soli
  • mąka pszenna, do oprószenia blatu

Wartości odżywcze
na 2 sztuki
Kalorie
2935 kJ / 7011 kcal
Białko
159 g
Węglowodany
840 g
Tłuszcz
352 g
Tłuszcz nasycony
138 g
Błonnik
80 g
Sód
2059 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy