Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g mleka, w temp. pokojowej
- 30 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 80 g cukru
- 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Masa makowa
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 50 g migdałów, ze skórką
- 250 g białego maku
- 140 g mleka
- 80 g rodzynek
- 100 g cukru
- 50 g miodu
- 50 g masła
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego
- skórka otarta z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 20 g rumu (opcjonalnie)
- 2 białka
- 1 szczypta soli
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 2 sztuki
- Kalorie
- 2935 kJ / 7011 kcal
- Białko
- 159 g
- Węglowodany
- 840 g
- Tłuszcz
- 352 g
- Tłuszcz nasycony
- 138 g
- Błonnik
- 80 g
- Sód
- 2059 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wieniec z makiem i morelami
1 godz. 30 min
Makowiec z bezą
2h 40min
Warkocz makowy
2h 45min
Masa makowa
30min
Sero-makowiec
9 Std. 40 Min
Babka drożdżowa z lukrem
2 Std. 50 Min
Drożdżówki z makiem
2h 40min
Makowiec świąteczny
2 godz. 10 min
Sernik krakowski
4h 55 min
Sernik wiedeński
9 Std. 45 Min
Sernik królewski
4sa 35 dk
Masa makowa z białego maku
30min