
Urządzenia i Akcesoria
Makowiec z białym makiem
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
2 sztuki
Składniki
Ciasto
-
mleka w temp. pokojowej200 g
-
świeżych drożdży pokruszonych30 g
-
cukru80 g
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki150 g
-
jajka2
-
mąki pszennej500 g
-
soli1 szczypta
-
ekstraktu z wanilii, naturalnego1 łyżeczka
Masa makowa
-
orzechów włoskich, łuskanych, połówek50 g
-
migdałów, ze skórką50 g
-
białego maku250 g
-
mleka140 g
-
rodzynek80 g
-
cukru100 g
-
miodu50 g
-
masła50 g
-
kandyzowanej skórki pomarańczowej100 g
-
aromatu migdałowego½ łyżeczki
-
skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
rumu (opcjonalnie)20 g
-
białka2
-
soli1 szczypta
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
Wartości odżywcze na 2 sztuki
Kalorie
7011 kcal /
2935 kJ
Białko
159 g
Tłuszcz
352 g
Węglowodany
840 g
Błonnik
80 g
Tłuszcz nasycony
138 g
Sód
2059 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

CIASTA I DESERY
10 Przepisów
Polska
Polska