
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g mleka w temp. pokojowej
- 30 g świeżych drożdży pokruszonych
- 80 g cukru
- 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Masa makowa
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 50 g migdałów, ze skórką
- 250 g białego maku
- 140 g mleka
- 80 g rodzynek
- 100 g cukru
- 50 g miodu
- 50 g masła
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego
- skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 20 g rumu (opcjonalnie)
- 2 białka
- 1 szczypta soli
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 2 sztuki
- Kalorie
- 7011 kcal / 2935 kJ
- Białko
- 159 g
- Tłuszcz
- 352 g
- Węglowodany
- 840 g
- Błonnik
- 80 g
- Tłuszcz nasycony
- 138 g
- Sód
- 2059 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rogale à la marcińskie
10 godz.
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min
Makowiec świąteczny
2 godz. 10 min
Królewiec
9 godz. 45 min
Tort orzechowo-makowy
4 godz. 30 min
Ciasto pleśniak
3 godz. 15 min
Drożdżówki z makiem
2 godz. 40 min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min
Sero-makowiec
9 godz. 40 min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 godz. 5 min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 godz.