Tort walentynkowy

Tort walentynkowy

4.2 196 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 7 godz. 20 min
16 porcji

Składniki

Czerwony biszkopt
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 140 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki barwnika spożywczego, czerwonego w proszku
Blat bezowy ze słonecznikiem
  • 4 białka
  • 160 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 180 g słonecznika łuskanego
  • 10 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
Kremy śmietanowe
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 80 g wody
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pestki z 1 granatu (opcjonalnie)
  • 250 g musu z mango z puszki (patrz wskazówka)
Nasączenie biszkoptu i składanie tortu
  • 100 g czarnej herbaty, zaparzonej
  • 25 g soku owocowego np. z granatu
Glazura lustrzana oraz dekoracja
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 70 g zimnej wody
  • 200 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 150 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • ½ - 1 łyżeczkę barwnika spożywczego, czerwonego w proszku
  • truskawki, świeże przekrojone na pół, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 424.1 kcal / 1774.5 kJ
Białko 9.4 g
Tłuszcz 23.8 g
Węglowodany 45.9 g
Błonnik 1.2 g
Tłuszcz nasycony 11.1 g
Sód 103.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...