Tort walentynkowy
TM5 TM6

Tort walentynkowy

4.5 (64 oceny)

Składniki

Czerwony biszkopt

  • 140 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki barwnika spożywczego, czerwonego, w proszku
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Blat bezowy ze słonecznikiem

  • 160 g cukru pudru
  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • 180 g słonecznika łuskanego
  • 10 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej

Kremy śmietanowe

  • 15 g żelatyny w proszku
  • 80 g wody
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pestki z 1 granatu (opcjonalnie)
  • 250 g musu z mango, z puszki (patrz wskazówka)

Nasączenie biszkoptu i składanie tortu

  • 100 g czarnej herbaty, zaparzonej
  • 25 g soku owocowego np. z granatu

Glazura lustrzana oraz dekoracja

  • 15 g żelatyny w proszku
  • 70 g zimnej wody
  • 200 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 150 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • ½ - 1 łyżeczka barwnika spożywczego, czerwonego, w proszku
  • truskawki, świeże, przekrojone na pół, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1730.3 kJ / 413.3 kcal
Białko
10.3 g
Węglowodany
45.8 g
Tłuszcz
21.5 g
Tłuszcz nasycony
10.1 g
Błonnik
11.9 g
Sód
72.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie