Tort walentynkowy

Tort walentynkowy

4.2 194 oceny
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 7 godz. 20 min
16 porcji

Składniki

Czerwony biszkopt
  • mąki pszennej tortowej
    100 g
  • mąki ziemniaczanej
    40 g
  • proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki
  • jajek
    5
  • cukru
    140 g
  • soli
    1 szczypta
  • barwnika spożywczego, czerwonego w proszku
    ½ łyżeczki
Blat bezowy ze słonecznikiem
  • białka
    4
  • cukru
    160 g
  • soli
    1 szczypta
  • słonecznika łuskanego
    180 g
  • mąki pszennej
    10 g
  • mąki ziemniaczanej
    10 g
Kremy śmietanowe
  • żelatyny w proszku
    15 g
  • wody
    80 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    500 g
  • cukru pudru
    1 łyżka
  • pestki z 1 granatu (opcjonalnie)
  • musu z mango z puszki (patrz wskazówka)
    250 g
Nasączenie biszkoptu i składanie tortu
  • czarnej herbaty, zaparzonej
    100 g
  • soku owocowego np. z granatu
    25 g
Glazura lustrzana oraz dekoracja
  • żelatyny w proszku
    15 g
  • zimnej wody
    70 g
  • białej czekolady pokrojonej na kawałki
    200 g
  • mleka skondensowanego, słodzonego
    150 g
  • barwnika spożywczego, czerwonego w proszku
    ½ - 1 łyżeczkę
  • truskawki, świeże przekrojone na pół, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 424.1 kcal / 1774.5 kJ
Białko 9.4 g
Tłuszcz 23.8 g
Węglowodany 45.9 g
Błonnik 1.2 g
Tłuszcz nasycony 11.1 g
Sód 103.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...