Drożdżowa choinka z białym makiem
TM6 TM5

Drożdżowa choinka z białym makiem

4.6 (53 oceny)

Składniki

  • 150 g mleka
  • 50 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 3 jajka (plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta)
  • 500 g mąki pszennej, typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 20 g cukru waniliowego
  • 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • 500 g masy makowej, z białego maku, wykonanej w TM (patrz wskazówka)
  • cukier puder, do oprószenia

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
113.3 kJ / 397 kcal
Białko
11 g
Węglowodany
53 g
Tłuszcz
17 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Błonnik
4.6 g
Sód
103 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy