
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g mleka
- 50 g cukru
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 3 jajka (plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta)
- 500 g mąki pszennej, typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
10
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 20 g cukru waniliowego - 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- 500 g masy makowej, z białego maku, wykonanej w TM (patrz wskazówka)
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 113.3 kJ / 397 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 53 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 103 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gwiazda drożdżowa z makiem
1sa 35 dk
Drożdżówki-serca z dżemem
2u. 10min
Masa makowa
30min
Masa makowa z białego maku
30min
Pizza „słońce”
1hod. 45min
Wieniec pszenno-orkiszowy z camembertem
1hod. 50min
Domek z piernika
5h 30min
Świąteczny wieniec bezowy
3 Std. 30 Min
Małpi chlebek
3hod.
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
2u. 10min
Świąteczny tort piernikowo-czekoladowy
1u. 40min
Focaccia łąka
2h 45min