Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

4.2 411 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej, prażonej
    200 g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 1250 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do doprawienia polędwiczek i kalafiora
  • 400 - 500 g różyczek kalafiora
    400 - 500 g różyczek kalafiora, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 400 g polędwicy wieprzowej bez białych błonek, pokrojonej w 0,5 cm skośne plastry
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do doprawienia polędwiczek
  • tymianek, suszony ilość do doprawienia polędwiczek
    tymianek, świeży, tylko liście, ilość do doprawienia polędwiczek
  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
    ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 50 - 70 g chrzanu, tartego ze słoiczka
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • koperek, świeży (opcjonalnie) posiekany, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 428.3 kcal / 1793 kJ
Białko 31.8 g
Tłuszcz 14.3 g
Węglowodany 49.3 g
Błonnik 8 g
Tłuszcz nasycony 7.3 g
Sód 919.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...