Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

4.2 406 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • kaszy gryczanej, prażonej
    200 g
    200 g kaszy gryczanej, niepalonej
  • wody
    1250 g
  • soli plus dodatkowa ilość do doprawienia polędwiczek i kalafiora
    1 ½ łyżeczki
  • różyczek kalafiora
    400 - 500 g
    400 - 500 g różyczek kalafiora, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • polędwicy wieprzowej bez białych błonek, pokrojonej w 0,5 cm skośne plastry
    400 g
  • pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do doprawienia polędwiczek
    ¼ łyżeczki
  • tymianek, suszony ilość do doprawienia polędwiczek
    tymianek, świeży, tylko liście, ilość do doprawienia polędwiczek
  • masła
    20 g
  • mąki pszennej
    20 g
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
    ½ łyżeczki
    ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • chrzanu, tartego ze słoiczka
    50 - 70 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    60 g
  • koperek, świeży (opcjonalnie) posiekany, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 428.3 kcal / 1793 kJ
Białko 31.8 g
Tłuszcz 14.3 g
Węglowodany 49.3 g
Błonnik 8 g
Tłuszcz nasycony 7.3 g
Sód 919.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...