
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
200
g kaszy gryczanej, prażonej
lub 200 g kaszy gryczanej, niepalonej - 1250 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do doprawienia polędwiczek i kalafiora
-
400 - 500
g różyczek kalafiora
lub 400 - 500 g różyczek kalafiora mrożonego, uprzednio rozmrożonego - 400 g polędwicy wieprzowej bez białych błonek, pokrojonej w 0,5 cm skośne plastry
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do doprawienia polędwiczek
-
tymianek, suszony ilość do doprawienia polędwiczek
lub tymianek, świeży tylko liście, ilość do doprawienia polędwiczek - 20 g masła
- 20 g mąki pszennej
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
lub ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej - 50 - 70 g chrzanu, tartego ze słoiczka
- 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- koperek, świeży posiekany, do podania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 428.3 kcal / 1793 kJ
- Białko
- 31.8 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Węglowodany
- 49.3 g
- Błonnik
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.3 g
- Sód
- 919.5 mg