![Polędwica wieprzowa z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym Polędwica wieprzowa z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/3B07DB9B-E909-4223-8C2C-B562060A541C/Derivates/30005F7A-158E-431C-A3FF-04F37182E92E.jpg)
Wersje kompatybilne
Polędwica wieprzowa z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 100 g kostek boczku
- 500 - 600 g polędwicy wieprzowej
- 2 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 1 ½ łyżeczki słodkiej papryki, mielonej
- 6 - 8 plastrów chudego boczku wędzonego (60-80 g)
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 liść laurowy, suszony (opcjonalnie)
- 3 owoce jałowca (opcjonalnie)
- 500 g wody
- 750 g ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 140 g mleka
- 40 g masła, niesolonego
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2467 kJ / 590 kcal
- Białko
- 47 g
- Węglowodany
- 37 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Błonnik
- 6.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Polędwiczka wieprzowa w sosie porowym z ryżem basmati
45 Min
Polędwica wieprzowa w sosie z czerwonego wina z warzywami
45 Min
Żeberka w kapuście
2h 10 min
Polędwica po toskańsku
45 Min
Polędwiczki wieprzowe w papilotach z czosnkiem i porem
45 Min
Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym
1h
Rolady wołowe z boczkiem i ogórkami kiszonymi
2h 10 min
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
30 Min
Karkówka po karkonosku
1 godz. 50 min
Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym
45 Min
Karkówka z Varomy z kapustą i ziemniakami
1h
Polędwica w sosie musztardowym
1 Std. 30 Min