
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej lub mazurskiej
- 120 - 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 70 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 70 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 50 g kalarepy pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 1 podudzie z kurczaka, ze skórą wędzone (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone - 1 łyżka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 - 3 grzyby, suszone (opcjonalnie)
- 400 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych w plastry, zamarynowanych (patrz wskazówka)
- 900 - 1500 g wody (patrz wskazówka)
- 400 - 450 g warzyw, mieszanych szybko gotujących się (np. cukinii, papryki, brokułu, pieczarek), pokrojonych na 4-5 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej posiekanej, do posypania
- 30 g koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 359.3 kcal / 1503.6 kJ
- Białko
- 32.8 g
- Tłuszcz
- 9.3 g
- Węglowodany
- 43.8 g
- Błonnik
- 8.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Sód
- 1023.5 mg