Kotlety schabowe w żytniej panierce, ziemniaki i duszona młoda kapusta
TM6 TM5

Kotlety schabowe w żytniej panierce, ziemniaki i duszona młoda kapusta

4.7 (276 ocen)

Składniki

  • 200 g żytniego chleba gruboziarnistego, na zakwasie, lekko czerstwego, bez skórki, pokrojonego na kawałki
  • 4 plastry schabu wieprzowego, po ok. 150 g każdy
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 5 g koperku, świeżego, tylko liście
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem, tylko białe części, przekrojone na pół
  • 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 500 g białej kapusty, młodej, pokrojonej na kawałki
  • 400 g wody
  • 1 łyżeczkę koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 800 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • olej rzepakowy, do smażenia
    lub smalec, do smażenia
  • 10 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do panierowania
  • 1 jajko, roztrzepane, do panierowania
  • 20 g masła

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3418.9 kJ / 817.2 kcal
Białko
41.6 g
Węglowodany
70.7 g
Tłuszcz
41.2 g
Tłuszcz nasycony
11 g
Błonnik
11.2 g
Sód
736 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy