Kotlety schabowe w żytniej panierce, ziemniaki i duszona młoda kapusta

Kotlety schabowe w żytniej panierce, ziemniaki i duszona młoda kapusta

4.7 314 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
4 porcje

Składniki

  • 200 g żytniego chleba gruboziarnistego na zakwasie, lekko czerstwego, bez skórki, pokrojonego na kawałki
  • 4 plastry schabu wieprzowego po ok. 150 g każdy
  • ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 5 g koperku, świeżego tylko liście
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem tylko białe części, przekrojone na pół
  • 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 500 g białej kapusty młodej, pokrojonej na kawałki
  • 400 g wody
  • 1 łyżeczkę koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 800 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • olej rzepakowy do smażenia
    smalec, do smażenia
  • 10 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do panierowania
  • 1 jajko roztrzepane, do panierowania
  • 20 g masła

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 736 mg
Białko 41.6 g
Kalorie 3418.9 kJ / 817.2 kcal
Tłuszcz 41.2 g
Błonnik 11.2 g
Tłuszcz nasycony 11 g
Węglowodany 70.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...