![Kapuśniak kaszubski Kapuśniak kaszubski](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/C133277C-B58A-4C56-957D-964DD2F3C286/Derivates/f437ec12-db6d-4060-aa8b-f1bda184e906.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
400
g białej kapusty, pokrojonej na 5 cm kawałki
lub 400 g białej kapusty, młodej, pokrojonej na 5 cm kawałki - 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 100 g marchewki, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 200 g pomidorów, mięsistych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 - 2 łyżeczki kminku, mielonego
- 1000 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone - 200 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki octu
- 1 liść laurowy, suszony
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g maślanki (opcjonalnie)
- koperek, świeży, tylko liście, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 629.4 kJ / 150.3 kcal
- Białko
- 4.2 g
- Węglowodany
- 20.2 g
- Tłuszcz
- 7.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.8 g
- Błonnik
- 4.7 g
- Sód
- 543.2 mg