Kapuśniak kaszubski

Kapuśniak kaszubski

4.2 736 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

  • białej kapusty pokrojonej na 5 cm kawałki
    400 g
    400 g białej kapusty, młodej, pokrojonej na 5 cm kawałki
  • cebuli przekrojonej na pół
    150 g
  • ząbek czosnku
    1
  • marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
    100 g
  • pomidorów mięsistych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
    200 g
  • korzenia pietruszki pokrojonego na 2-3 cm kawałki
    100 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    50 g
  • kminku, mielonego
    1 - 2 łyżeczki
  • wody
    1000 g
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • ziemniaków pokrojonych w kostkę
    200 g
  • cukru
    1 łyżeczka
  • octu
    2 łyżki
  • liść laurowy, suszony
    1
  • ziarna ziela angielskiego
    3
  • soli
    ¾ - 1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ - ¾ łyżeczki
  • maślanki (opcjonalnie)
    150 g
  • koperek, świeży tylko liście, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 150.3 kcal / 629.4 kJ
Białko 4.2 g
Tłuszcz 7.8 g
Węglowodany 20.2 g
Błonnik 4.7 g
Tłuszcz nasycony 4.8 g
Sód 543.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...