Kapuśniak kaszubski

Kapuśniak kaszubski

4.2 762 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

  • 400 g białej kapusty pokrojonej na 5 cm kawałki
    400 g białej kapusty, młodej, pokrojonej na 5 cm kawałki
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 200 g pomidorów mięsistych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 100 g korzenia pietruszki pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 - 2 łyżeczki kminku, mielonego
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ¾ - 1 łyżeczka soli
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g maślanki (opcjonalnie)
  • koperek, świeży tylko liście, ilość do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 543.2 mg
Białko 4.2 g
Kalorie 629.4 kJ / 150.3 kcal
Tłuszcz 7.8 g
Błonnik 4.7 g
Tłuszcz nasycony 4.8 g
Węglowodany 20.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...