Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło, do natłuszczenia formy
- 200 g ziaren żyta (patrz wariant)
- 450 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 320 g mąki żytniej (typ 720, patrz wariant)
- 40 g siemienia lnianego
- 40 g płatków owsianych, górskich
- 30 g otrębów żytnich
- 2 łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 463.8 kJ / 110.8 kcal
- Białko
- 2.7 g
- Węglowodany
- 24.1 g
- Tłuszcz
- 1.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 178.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18h 45min
Chleb żytni na zakwasie
17h 25min
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16h
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17h 20min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Chleb czworaczek
1小时 30 分钟
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18h 45min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17h 25min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 Std. 20 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5h 10 min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16h 30min