Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
TM6 TM5

Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym

4.3 (177 ocen)

Składniki

  • masło, do natłuszczenia formy
  • 200 g ziaren żyta (patrz wariant)
  • 450 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
  • 320 g mąki żytniej (typ 720, patrz wariant)
  • 40 g siemienia lnianego
  • 40 g płatków owsianych, górskich
  • 30 g otrębów żytnich
  • 2 łyżeczki soli

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
463.8 kJ / 110.8 kcal
Białko
2.7 g
Węglowodany
24.1 g
Tłuszcz
1.6 g
Tłuszcz nasycony
0.4 g
Błonnik
3.1 g
Sód
178.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy