
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bezy
- 300 g cukru
- 6 białek (180-190 g)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka cynamonu, mielonego
Karmelizowane śliwki
- masło miękkie, do natłuszczenia
- 400 - 450 g śliwek (ok. 16 szt.), bez pestek, przekrojonych na pół
- 2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Bita śmietana i dekoracja
- 600 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 401.8 kcal / 1681 kJ
- Białko
- 3.7 g
- Tłuszcz
- 24.9 g
- Węglowodany
- 43.9 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.3 g
- Sód
- 72 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1 godz. 35 min
Lody rabarbarowe
12 godz.
Walentynkowa Pavlova
5 godz.
Bita śmietana
10 min
Owoce z grzańcem pod koglem-moglem
45 min
Sernik czekoladowy z gruszkami w winie
13 godz. 50 min
Rabarbar pod kruszonką
55 min
Bezy klasyczne
3 godz. 15 min
Pavlova czekoladowa z kremem mascarpone i malinami
7 godz. 30 min
Pavlova z kremem kokosowym i owocami tropikalnymi
8 godz. 45 min
Owoce zapiekane pod koglem-moglem
25 min
Pavlova z truskawkami
8 godz. 45 min