Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bezy
- 6 białek (180-190 g)
- 300 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżka cynamonu, mielonego
- 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
Karmelizowane śliwki
- masło, miękkie, do natłuszczenia
- 400 - 450 g śliwek (ok. 16 szt.), bez pestek, przekrojonych na pół
- 2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Bita śmietana i dekoracja
- 600 g śmietany, 36% tłuszczu, mocno schłodzonej
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1681 kJ / 401.8 kcal
- Białko
- 3.7 g
- Węglowodany
- 43.9 g
- Tłuszcz
- 24.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.3 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 72 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pavlova czekoladowa z kremem mascarpone i malinami
7 godz. 30 min
Bezy klasyczne
3u. 15min
Pavlova z truskawkami
8 Std. 45 Min
Walentynkowa Pavlova
5 Std.
Trifle truskawkowe z kremem mascarpone
50 Min
Kawowe bezy z ganaszem
2sa 15 dk
Pavlova z kremem kokosowym i owocami tropikalnymi
8 Std. 45 Min
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1sa 35 dk
Pomarańczowe zabajone
15 dk
Wolno gotowane gruszki w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
5 Std.
Owoce zapiekane pod koglem-moglem
25 dk
Pomarańczowe verrines
3 godz. 40 min