
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bezy
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu, mielonego
- 6 białek
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
Karmelizowane śliwki
- 1 łyżeczka masła, do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- 400 - 450 g śliwek (18 szt.), bez pestek, przekrojonych na pół
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Bita śmietana
- 600 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1169.3 kJ / 279.3 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 32.7 g
- Tłuszcz
- 15.4 g
- Błonnik
- 0.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Włoskie chlebki wielkanocne (Pane di Pasqua)
2 Std. 45 Min
Wolno gotowane gruszki w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
5 Std.
Bezy klasyczne
3 Std. 15 Min
Pavlova z truskawkami
5h 30min
Sos karmelowy
1h 30min
Walentynkowa Pavlova
5 Std.
Świąteczny wieniec bezowy
3h 30 min
Piernikowe makaroniki z kremem pomarańczowym
2h 15 min
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1h 35min
Zielony rosół kolagenowy
7 Std. 15 Min
Ciasto miodowe z czerwoną pomarańczą
2 godz.
Wolno gotowany bulion cielęcy i ravioli z dynią (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 50 min