Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 70 - 100 g cukru
- 1 laska wanilii
- 130 - 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 3 żółtka
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 650 g twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki
- 50 g rodzynek
- 50 g owoców kandyzowanych, mieszanych (np. wiśnie, morele, żurawina, skórka pomarańczowa), pokrojonych na kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1630.4 kJ / 389.7 kcal
- Białko
- 11.9 g
- Węglowodany
- 27.3 g
- Tłuszcz
- 26.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.9 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 314.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mazurek cytrynowy
2 godz.
Likier jajeczny na ciepło (Eggnog)
25 min
Wielkanocna pascha z pistacjami
13h
Mazurek chałwowy
7hod. 30min
Korzenny crème brulée
3 Std. 30 Min
Portugalskie mini tarty z kremem budyniowym (pasteis de nata)
2 godz.
Cytrynowe tiramisu
6 godz. 25 min
Mazurek różany
1h 40min
Kutia
24 godz. 50 min
Wigilijna zupa migdałowa
35 min
Mazurek śliwkowy
1h 45min
Chłodnik z melona z szynką parmeńską
1h 20 min