
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 70 - 100 g cukru
- 1 laska wanilii
- 130 - 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 3 żółtka
- 120 g masła pokrojonego na kawałki
- 650 g twarogu tłustego, pokrojonego na kawałki
- 50 g rodzynek
- 50 g owoców kandyzowanych, mieszanych (np. wiśnie, morele, żurawina, skórka pomarańczowa), pokrojonych na kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 389.7 kcal / 1630.4 kJ
- Białko
- 11.9 g
- Tłuszcz
- 26.8 g
- Węglowodany
- 27.3 g
- Błonnik
- 1 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.9 g
- Sód
- 314.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Korzenny śledź z jabłkiem
2h 30min
Mazurek bakaliowy
2h 40min
Mazurek chałwowy
7h 30min
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1h 35min
Tort bezowy z orzechami i daktylami
4h 15min
Babka drożdżowa z lukrem
2h 50min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1h 40min
Mazurek różany
1h 40min
Wielkanocna pascha z pistacjami
13h
Mazurek śliwkowy
1h 45min
Mazurek cytrynowy
2h
Pasztet na Wielkanoc
2h 10min